Ми продовжуємо рубрику відеопорад для внутрішньо переміщених осіб від юристки нашого Фонду Крістіни Приходько
Новини
08.03.2024

Ми продовжуємо рубрику відеопорад для внутрішньо переміщених осіб від юристки нашого Фонду Крістіни Приходько

Ми продовжуємо рубрику відеопорад для внутрішньо переміщених осіб від юристки нашого Фонду Крістіни Приходько

Минулої п’ятниці Крістіна розповіла нам про зміни, що стосуються виплат допомоги ВПО з 1 березня 2024 року. А саме розказала про категорії ВПО, виплати яким буде подовжено автоматично. Сьогодні наша юристка розповідає про критерії, наявність яких дозволятиме продовжити виплати на сім’ю за відповідною заявою.

Якщо умови, зазначені Крістіною у відео, виконуються, то переходимо до наступних обов’язкових критеріїв. Право на продовження допомоги за заявою має:

Сімʼя, у складі якої є особа, що не працює та здійснює догляд за дитиною до 14 років, або сімʼя, в якій виховується 3 і більше дітей віком до 18 років (всі діти мають проживати в сім'ї та не виховуватися в інтернатних закладах);

- сім'я, що фактично проживає на території бойових дій;

- сім'я, що проживає на території, для якої визначена дата завершення бойових дій, чи території, що не включена до переліку цих територій, АЛЕ у закладах дошкільної освіти та/або закладах загальної середньої освіти цієї громади немає місця або навчання проводиться онлайн (повністю або частково).

Сімʼя, у складі якої є:

- особа, що не працює та зареєструвалася в центрі зайнятості як безробітна або як така, що шукає роботу, зокрема для отримання ваучера на навчання, але ще не працевлаштувалася;

- діти, які відвідують заклади дошкільної освіти та/або навчаються у закладах загальної середньої освіти, та/або діти, які навчаються у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти.

Сімʼя, у складі якої є особа, яка доглядає за:

- особою з інвалідністю I групи;

- дитиною з інвалідністю віком до 18 років;

- особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу;

- особою, яка досягла 80-річного віку;

- дитиною, хворою на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, якій не встановлено інвалідність, що підтверджується документально.

Право на продовження допомоги має сімʼя, у складі якої є працездатні особи, які працюють, провадять підприємницьку діяльність/незалежну професійну діяльність, зокрема, які протягом попередніх шести місяців отримання допомоги працевлаштувалися, зареєструвалися як ФОП та розпочали відповідну діяльність або отримали допомогу на здобуття економічної самостійності/мікрогрант/грант на створення або розвиток власного бізнесу/ваучер на навчання, та у складі сім'ї є діти віком до 14 років.

У такому разі допомога призначається на всіх осіб з-поміж ВПО в такій сім'ї.

Звертаємо вашу увагу: якщо у складі сім'ї є кілька осіб, що не працюють, протягом місяця з дня призначення допомоги на наступний шестимісячний період інші працездатні особи, що не працюють зі складу сім'ї (крім одного отримувача допомоги) зобов'язані зареєструватися в центрі зайнятості як безробітні або як такі, що шукають роботу, зокрема для отримання ваучера на навчання, або розпочати діяльність.

 

Якщо зазначена умова не буде виконана – виплати припиняються.

 

Для продовження виплат необхідно подати заяву або в електронній формі через застосунок Дія, або безпосередньо до органу соціального захисту населення, уповноваженої особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, чи ЦНАПу.

Останні новини