Ділимося враженнями від презентації нашої книги в Одесі
Новини
13.06.2024

Ділимося враженнями від презентації нашої книги в Одесі

Ділимося враженнями від презентації нашої книги в Одесі

Фонд Вадима Столара презентував в Одесі книгу «Історії сильних».

Видання містить спогади українців про початок повномасштабної війни, про те, які жахи вони пережили та як, попри все, вдалося вистояти та не втратити надії.

«Історії сильних» — унікальна книга про людей, які пережили окупацію, російські тортури та активні бойові дії. Однак вони не зламалися і продовжують жити. Ми презентували видання у форматі театралізованої вистави, що дозволило висвітлити глибинні сенси та прожити кожну історію разом із її авторами. Наш Фонд і надалі допомагатиме людям і доноситиме до світу страшну правду про війну з перших вуст – від тих, хто зараз тут і переживає її труднощі та жахи», – прокоментував подію засновник Фонду Вадим Столар.

Автори сюжетів та одесити разом із народними депутатами Антоніною Славицькою, Анатолієм Бурмичем, Валерієм Гнатенком, Артемом Дмитруком, Наталією Приходько, Володимиром Морозом, Олександром Ковальовим, Євгеном Шевченком, Олександром Юрченком, Євгеном Яковенком, Ігорем Кісільовим, Анатолієм Урбанським, Миколою Скориком. , Артем Чорноморов, депутати Одеської обласної та міської рад, політичні та громадські діячі були присутні на заході, який відбувся в культурному центрі «СОЮЗ».

Своїми історіями зі сцени ділилися герої книги, які були присутні на презентації. «Ми не відразу зрозуміли, що почалася війна. Зрозуміли лише тоді, коли почали літати літаки. Найстрашніше було, коли настала ніч, і ти не розумієш, куди впаде бомба», – розповіла Лариса Головань.


Марина Провоторова зазначила, що війна почалася на її батьківщині – Луганщині – ще у 2014 році. «Я пішла з дому в перший день війни, і відтоді всі мої переживання стали римованими рядками. Це хроніка війни, яка незабаром стане поетичною збіркою», – сказала вона.


Чоловік Світлани Трубачової був прикордонником і загинув на 50-й день війни. «Це був найстрашніший день у моєму житті, коли зателефонував командир і повідомив, що мого коханого більше немає. Своїм дітям я кажу, що вони не можуть здаватися, бо тато – герой, а мама робить все для пам’яті тата! ", - наголосила жінка.

У свою чергу Едуард Бобровицький поділився історією свого сусіда, яка його дуже вразила. "Його перевели служити в Маріуполь за півтора місяці до війни. У травні потрапили в полон, де він пробув 21 місяць. Вдумайтесь, хлопцю зараз 23, а він 21 місяць був у полоні! Повернувся додому. 8 лютого, коли був обмін 100 на 100», - сказав він.

Після виступів авторів відбулося театралізоване дійство «Історія про сильних». Його поставила та зіграла команда молодих акторів київських театрів. Їм вдалося створити справді сучасну та цікаву інтерпретацію, творчо переосмислити кожну з історій, що увійшли до книги.


Волонтер фонду Наталія Приходько зазначила, що книга вийшла одночасно англійською та українською мовами.


«Ми хочемо презентувати «Історії сильних» не лише в Україні, а й за її межами. Ми хочемо, щоб увесь світ почув і побачив, через що українці проходять щодня», – сказала вона.

Останні новини