Сьогодні, 5 квітня, минає 314 років від укладення першої Конституції нашої держави
Новини
16.04.2024

Сьогодні, 5 квітня, минає 314 років від укладення першої Конституції нашої держави

Сьогодні, 5 квітня, минає 314 років від укладення першої Конституції нашої держави

Цього дня 1710 року було укладено договір між гетьманом Пилипом Орликом, козацьким старшиною, та козаками Війська Запорозького, який називався «Пакти й Конституції законів і вольностей Війська Запорозького».

Можна зустріти різні назви цього документа: «Конституція Пилипа Орлика», «Угода», «Хартія», «Бендерська конституція». Остання назва пов’язана з тим, що документ укладався на козацькій раді, яка відбулася в Молдові, поблизу міста Бендери.

В документі йшлося про суверенну республіку, яка мала зберігати протекторат шведського короля. Протектором України – шведським королем Карлом – цей вибір було підтверджено спеціальним дипломом.

Документом обмежувалися права гетьмана, визначалися його обов’язки та майбутній лад держави. Підписантами документа стали гетьман Орлик, від козацтва – кошовий отаман Кость Гордієнко. Згідно з документом, законодавчою владою наділяли Генеральну Раду, яка водночас була парламентом. Найвища виконавча влада належала гетьману та Раді генеральних старшин, відповідальність за юридичні справи ніс Генеральний суд.

Донедавна документ був відомий лише в його скорочених копіях, опублікованих староукраїнською та латинською мовами. Навіть існування конституції було під питанням. Та 2008 року українськими науковцями у фондах російського державного архіву було знайдено оригінальний текст документа староукраїнською мовою.

Сьогодні питання, пов'язані з історією нашої держави, об’єднують наших громадян як ніколи раніше. Цитати відомих українців, зокрема наших сучасників, про Україну – дивіться у каруселі.

За матеріалами Українського інституту національної пам’яті, ELLE Ukraine.

Останні новини