«++ для ЗСУ» від Фонду Вадима Столара
Новини
12.10.2023

«++ для ЗСУ» від Фонду Вадима Столара

«++ для ЗСУ» від Фонду Вадима Столара

Вже понад рік Фонд Вадима Столара реалізовує комплексний проєкт «++ для ЗСУ», який об’єднав більше десятка різних напрямків допомоги захисникам України: від постачання амуніції до обладнання для передачі засобів облаштування прикордонних смуг та високотехнологічного обладнання. У нашому матеріалі ви можете прочитати, як вдалося поєднати такі різні напрямки в одному проєкті, як це підвищило ефективність підтримки та як змінилися потреби фронту за цей час.

Перші дні допомоги

З самого початку повномасштабного російського вторгнення Фонд Вадима Столара одразу змінив фокус допомоги з довоєнної на підтримку військових, бійців територіальної оборони та мирних жителів, які постраждали внаслідок ворожої агресії. У перші тижні діяльність Фонду була зосереджена на Києві та Київській області, а також на прифронтових регіонах.


«Ми бралися за все, за будь-яку допомогу захисникам міста: збирали і відправляли медикаменти, боєприпаси, годували бійців гарячою їжею, знаходили транспорт», – згадує директор Фонду Андрій Фещенко. «По суті, тоді ми були однією великою волонтерською командою, в якій кожен міг принести запит від військових, проявити ініціативу та оголосити збір коштів».


Однак ситуація дуже швидко змінилася. Після розгрому ворога географія діяльності значно розширилася, з'явилися та активно розвивалися нові напрямки допомоги. Допомогти всьому світу і всім одразу, як раніше, стало неможливо. Необхідно було прийняти принципове рішення: вибрати кілька напрямків допомоги і зосередитися лише на них, чи розпочати будівництво комплексного великого військового проєкту, який передбачає організацію всіх процесів: від аналізу реальних потреб до організації. поставок і зворотного зв'язку. Саме другим шляхом пішов Фонд Вадима Столара


Проєкт «++ для ЗСУ» від ідеї до реалізації

«Ідея «++ для ЗСУ» виникла восени минулого року. Ми думали над назвою проєкт і виникла ідея «++ для ЗСУ», тому що «++» на військовому сленгу означає «все добре», "все добре" і це наша мета, щоб нашим захисникам було добре. І всі наші зусилля, всі напрямки допомоги спрямовані на це. Ми прагнемо максимально захистити бійців і полегшити їм важку працю, дати їм перевагу в спостережливості, мобільності та безпеці», – пояснила волонтер Фонду Вадима Столара Наталія Приходько.


«Ми побачили, що запитів від військових дуже багато, і для більшої ефективності допомогу потрібно систематизувати та узагальнювати. А ще ми зрозуміли, що запити від військових постійно змінюються, і зосередитися на одному просто не вийде. Наприклад, виявилося, що є великий попит на сезонні боєприпаси, ми почали приймати заявки, закупили техніку і передали її бійцям. Стало відомо про відсутність засобів для облаштування прикордонної смуги у прикордонників, ми допомогли спецтехнікою.Після підриву російськими терористами дамби Каховського водосховища для порятунку людей потрібні були моторні човни, ми їх доставили морській піхоті.І ми були дуже раді дізнатися, що після закінчення рятувальної операції ці човни не раз ставав у нагоді нашим воїнам», – додала Наталія Приходько.

Важливим напрямком проєкт «++ для ЗСУ» є пошук та передача військам високотехнологічної техніки. Більш того, як зазначає Фонд Вадима Столара, потреби в такій техніці в українських військових можуть змінитися. «Так, ми продовжуємо доставляти боєприпаси, техніку та транспорт для потреб фронту, але все більше запитів військових зміщується в бік високотехнологічної техніки. Більше того, ці запити теж змінюються. Якщо спочатку найбільше були безпілотники-спостерігачі потрібні, які допомагають вести розвідку та наводити артилерію, то коли ворог оволодів такою технікою, то став частіше запитувати (і отримувати від нас) системи боротьби з БПЛА противника.Сьогодні чи не основний запит наших бійців – це БПВ камікадзе. Лише нещодавно підрозділу ССО було передано близько 60 таких «птахів», – зазначив Андрій Фещенко.


Коротке резюме

Волонтери Фонду Вадима Столара особливо наголошують, що консолідація різних напрямків допомоги в один спільний проєкт «++ для ЗСУ» та налагодження спільних процесів і процедур допомогли налагодити безперебійну роботу в оперативному фіксуванні військових запитів, у пошуку необхідної їм техніки. , у закупівлях (часто за кордоном), у доставці і, зрештою, передачі їх безпосередньо до бойових частин. Тепер команді Фонду легше працювати, а бійці отримують усе необхідне швидше та в більшій кількості.

Завдяки такій організації за рік реалізації проєкту «++ для ЗСУ» наші захисники, зокрема, отримали 43120 одиниць військової техніки, засобів та одягу, 567 одиниць високотехнологічного спорядження та 51 одиницю військової техніки. автотранспорт, броньовані автомобілі та моторні човни від Фонду Вадима Столара.

«З перших днів широкомасштабного вторгнення ворога ми прагнемо всебічно підтримати наших захисників. Проект «++ для ЗСУ» створений для того, щоб зробити це максимально ефективно, в найкоротші терміни, забезпечивши бійців саме з тим, що їм потрібно тут і зараз. Велика команда волонтерів злагоджено працює над досягненням цієї мети вже більше року, і я хочу подякувати кожному з них за неймовірні зусилля, які вони докладають 24/7, щоб надати максимальну підтримку наших військових і наближають нашу Перемогу», – резюмував Вадим Столар.

Останні новини